Grønland & Færøerne

Elever fra Grønland og Færøerne

Vi er glade for at kunne byde elever fra Grønland & Færøerne velkommen på Sejergaardens Musikefterskole. Herunder har vi samlet nogle praktiske informationer. Du kan også læse en færøsk elevs møde med efterskolen.

FLYTTE KOMMUNE

Alle grønlandske og færøske elever skal flytte kommune til Holbæk Kommune. Vi hjælper gerne med et besøg i Borgerservice. Når man flytter adresse til en dansk kommune, får man samtidig et dansk CPR-nummer, hvis man ikke har det i forvejen. Når man har et dansk CPR-nummer, får man et gult sundhedskort, får tilknyttet en læge og kommer med hos skoletandlægen.

KONTAKTFAMILIE

Alle elever fra Grønland og Færøerne skal have en kontaktfamilie i Danmark, som skolen kan komme i kontakt med, hvis eleven bliver syg eller lignende. Eleven skal kunne tage hjem hos kontaktfamilien i forlængende weekender og ferier. Det er vores forventning, at kontaktfamilien har ansvaret for eleven, når eleven ikke er på skolen. Kontaktfamilien deltager desuden i skole/hjem-samtaler og andre arrangementer på skolen.

WEEKENDER & FERIER

I ferier eller weekender hvor skolen er lukket, skal eleverne møde igen søndag aften mellem kl. 19:00-21:30. Skolen er lukket indtil da, da aftenvagten først møder på skolen kl. 19:00. Skolen er lukket i efterårsferien, juleferien og i vinterferien.

 

UNDERVISNINGEN

Vi er en efterskole med et fagligt niveau der appelerer til elevernes lyst og vilje til at arbejde tværfagligt, kreativt og musisk. Vi har ikke undervisning på forskellige niveauer. Vi forventer, at man kan følge undervisningen – selvom vi godt ved, at der kan være sproglige problemer. Derfor er det en forudsætning, at du kan tale og forstå dansk.

ØKONOMI

Alle grønlandske og færøske elever får statsstøtte ligesom de øvrige danske elever. Vi kan dog først lave beregningen, når eleven har et dansk CPR-nummer. Derfor kan forældrene først forvente at få en betalingsopgørelse sidst i august.

OPTAGELSE

Normalt besøger elever skolen inden de bliver optaget. Det giver nogle naturlige problemer, hvis man bor på Grønland eller Færøerne. Inden den endelige optagelse vil vi gerne snakke med eleverne over Skype eller i telefon. Her vil vi selvfølgelig ud over at hilse på jer også fortælle om skolen. Efter samtalen sender vi indmeldelsespapirer til jer.

Ein framhaldsskúli er ein skúli, ið tú kanst fara á í 9. og 10. flokk. Tað eru fleiri ymiskir framhaldsskúlar, so tú hevur stórt úrval kring alt Danmark, har tú hevur møguleika at velja ein framhaldsskúla, ið hevur tey krøv og áhugamál tær ynskir. Um tú ynskir at verða meira sjálvstøðg/ur, taka egnar avgerðir og skapa nøkur góð minnir saman við nýggj vinarbond, so er framhaldsskúli akkurát nakað fyri teg.

Mín túrur byrjaði longu, tá ið eg reisti úr Føroyum. Longu tá tók eg tað fyrsta fótafetið til at blíva meira sjálvstøðug. Tann fyrsti dagurin var eg sera nervøs, tó eisini spent, og tað merkti eg eisini á danunum. Vit vóru jú øll nýggir næmingar.

Eg legði skjótt til merkis, at øll vóru sera blíð og fyrikomandi, og longu tann fyrsta dagin fekk eg nógv nýggj vinfólk.

Fyri meg var eitt tað týdningarmesta við framhaldsskúlanum at skapa nýggj vinarløg, og tað gjørdi eg í hvussu so er! Vit høvdu øll fleiri felags áhugamál, og tí komst tú at hitta øll á skúlanum.

Sum føroyingur var eg sera bangin fyri tímunum, ið vóru á donskum, men tað venur ein seg skjótt við, tí ein tosar málið í gerandisdegnum. Tað kann sjálvandi koma nøkur orð fyri, ið ein ikki heilt kennir, tildømis fyri meg var tað í støddfrøðitímunum, men so er týdningarmikið at spyrja, tí lærarirnir eru har fyri at hjálpa einum. Føroyskir næmingar hava rætt til ískoytisheimild, á jøvnum føtrum sum danskir næmingar.

Eg var á tónleikabreytini, har eg fekk møguleikan at syngja og spæla saman við øðrum á skúlanum. Tónleik kom at týða nógv fyri meg, og eg lærdi sera nógv av hinum á breytini, bæði persónliga og tónleikaliga. Og so fekk eg tann stóra møguleikan at taka upp mítt fyrsta lag, tað var sera stuttligt.

Tá ið framhaldsskúlin var komin til sín enda, ynskti eg ikki at reisa heim. Eg hevði fingið nøkur vinfólk fyri lívið, og eg treivst sera væl í Danmark. Eg reisti tó heim til lítlu oyggjarnar aftur og byrjaði á student, har eg skjótt føldi á mær, at tann danski skúlin hevði gjørt mær gott. Mítt danska mál var á einum høgum stigi, og tey mongu hugtøkini í bøkrunum kendi eg frá framhaldsskúlatínunum. Eg var eisini góð til at samstarva og lurta eftir hinum í bólkinum.

Framhaldsskúlin var ein uppliving í sær sjálvum, og nakað eg ongantíð fari at gloyma. Eg hevði sera nógvar ótrúligar upplivingar. Nøkur av teimum bestu upplivingunum við framhaldsskúlanum vóru mongu túrarnir gloymi eg ongantíð!

Teir túrarnir vóru lykilin til at skapa ótrúlig vinarløg við ólgoymandi minnum og deiligum løtum. Framhaldsskúlin var tað besta árið í mínum lívið, og hevur ment meg sum persón upp á nógvar mátar.

”I hjartanum goymt, men ongantíð gloymt”

“En efterskole er en skole, som du kan tage i 9. og 10. klasse. Der er mange forskellige efterskoler, så du har stort udvalg i hele Danmark, hvor du har muligheder for at vælge en efterskole, som har de krav og interesser du ønsker. Hvis du ønsker at blive mere selvstændig, tage egne beslutninger og skabe nogle gode minder med nye venskaber, så er efterskole lige noget for dig.

Min tur begyndte allerede da jeg rejste fra Færøerne. Allerede der tog jeg det første skridt til at blive selvstændig. Den første dag var jeg meget nervøs, men også spændt, og det kunne jeg også mærke på de andre danskere. Vi var jo alle nye elever. Jeg lagde hurtigt mærke til at alle var meget søde og imødekommende, og allerede første dag fik jeg mange nye venner.

For mig var noget af det vigtigste ved efterskolen at skabe venskaber, og det gjorde jeg ihverfald! Vi havde alle flere fælles interesser og derfor kom du til at møde alle på skolen.

Som færing var jeg meget bange for timerne, som var på dansk, men det vænner man sig hurtigt til, for man taler sproget i dagligdagen. Der kan selvfølgelig komme nogle ord som man ikke helt kender til, fx for mig var det i matematiktimerne, men så er det vigtigt at spørge, for lærerne er der for at hjælpe en. Færøske elever er tilskudsberettiget på lige fod med danske elever.

Jeg var på musikholdet, hvor jeg fik muligheden at synge og spille med de andre på skolen. Musik kom til at betyde meget for mig, og jeg lærte så meget af de andre på holdet, både personligt og musikalsk. Og så fik jeg den store mulighed at indspille min første sang, det var så fedt!

Da efterskolelivet kom til sin ende, ønskede jeg ikke at rejse hjem. Jeg havde fået nogle venner for livet, og jeg trivedes så godt i Denmark. Jeg rejste dog hjem til de små øerne igen og startede på STX, hvor jeg hurtigt kunne mærke, at den danske skole havde gjort mig godt. Mit danske sprog var på et højt niveau, og de mange begreber i bøgerne kendte jeg fra efterskoletimerne. Jeg var også god til at samarbejde og lytte til de andre i gruppen.

Efterskolen var en oplevelse i sig selv og noget jeg aldrig vil glemme. Jeg havde så mange fantastiske oplevelser. Nogle af de bedste oplevelser ved efterskoleåret, var de mange ture vi havde. De ture var nøglen til at skabe fantastiske venskaber med uforglemmelig minder og dejlige stunder. Efterskolen var det bedste år i mit liv, og har udviklet mig som person på mange punkter.

“I hjertet gemt, men aldrig glemt”
Anna á Rógvi Kristensen (Færøerne)

Læs skolens vedtægter, årsplan og indholdsplan under officielt / Du kan også møde skolens personale og læse om vores værdigrundlag